From the blog

Закупуване на машина от machineseeker

Рано или късно се налага машинния парк да се увеличи или подмени. Понякога машините остаряват морално или просто трябва да сме в крак с развитието на технологиите. Независимо от причината дилемата е една – дали машината да е нова или втора употреба. За тези които могат да си позволят закупуването на чисто нова машина им завиждаме благородно, на останалите ще се опитаме да помогнем доколкото можем. Съвсем наскоро минахме по този път при закупуването на CNC фреза така че сме „пресни“

Пазара на машини в ЕС е много голям. Много от фирмите осъвременяват машинния си парк като го подменят изцяло. Така оборудването на цели цехове се оказва на пазара. Други подменят определени машини и екипировка. Не са и редки случаите на разпродажби в резултат на фалити. Благодарение на това в онлайн пространството се предлагат стотици машини от вида, който търсите.

Първото което трябва да направите е да решите как искате да купите машината. Вариантите са два – търгове или фиксирана цена. И за двата метода има достатъчно реномирани сайтове, който ще ви предложат достатъчно артикули подходящи на вашите критерии. Ние избрахме да търсим машина с фиксирана цена. Наддаването има своите предимства, но и недостатъци. Наясно сме, че може да се намери на хубава цена, но времето за чакане и методите не са за нас.

Избора ни се спря на machineseeker.bg Сайт с дългогодишна история и с много интуитивен интерфейс, с който може лесно да се работи. Въпреки, че домейна е .bg и сайта е преведен на български не се лъжете. Първо превода е автоматичен и на места не е много точен и второ самите търговци отговарят само на запитвания на основните езици като немски и английски. И като стана на въпрос да обясним накратко каква е схемата. Сайта е платформа на която търговци от цял свят могат да продават стоките си срещу заплащане. Именно това плащане отсява истинските продавачи с реална стока от всякакви „шмекери“ които биха се възползвали ако сайта беше безплатен. Всеки един търговец има своя история и начин за директен контакт с него (сайта не е посредник и не взема процент от сделката). След като сме намерили подходяща машина я отваряме за да видим данните й 

Ако в заглавието й има етикет „НОВ“ това е добре за нас. Имайте предвид, че машини се публикуват постоянно и тези които са с добри цени и в добро състояние се продават много бързо. Следва годината на производство на машината. В дясно от снимките е картата на която се показва местонахождението на машината. Тук внимавайте повече. Не винаги машината е в същата страна като тази на търговеца. Попадали сме на фирма базирана в Германия, но държаща машините си в склад в Швейцария (а тя е извън ЕС и е необходимо да се заплати мито на границата). Всички търговци са със складове подходящи за достъп с ТИР, но не всички имат техника за  товарене в наличност. При евентуална сделка се уговаря ден за товарене и търговеца се грижи за организирането на товаренето. Понякога то е за сметка на клиента.
Следва състоянието на машината – в повечето случаи пише, че са годни за употреба. В дясно на екрана е информацията на търговеца. Тук трябва да се обърне внимание на годината на регистрация и броя на обявите. Колкото повече са те и колкото повече години е регистрацията толкова по-добре за нас. 
И накрая, но не на последно място е формата за контакт. От сайта са се погрижили да ни помогнат максимално като представят шаблонен въпрос и за нас остава само да попълним данните си. Отговор на първото ни запитване се получава в рамките на един до три дена. В него често е копирана информацията от обявата в сайта и цена (тъй като тя рядко е обявена в самия сайт). Има обаче и случаи в които отговора на търговеца е подплатен с голямо количество снимки, информация за машината, техните гаранции и задължения и начини за плащане, доставка и т.н 
Въоръжете се с търпение. Търсенето изисква време и постоянство. На нас ни отне повече от година докато намерим „нашата“ машина. Проверка за нови обяви трябва също да се прави начесто. Както вече казахме хубавите екземпляри бързо изчезват след обявяването им. След служебния им отговор, който включва цена за машината вече комуникираме директно с търговеца чрез мейли. Големите фирми разполагат с брокери, които се справят чудесно с английския език и комуникацията е повече от лесна. Повечето от тях са наясно какво продават и бързо отговарят на техническите въпроси относно машината. За тези на които не могат да отговорят се допитват до правилните хора (имахме случай в който продавача се обърна към местния представител на фирмата производител на машината и ни върна техния отговор). 
Подгответе се предварително. Бъдете наясно какво търсите. Разучете машината и модела, който търсите. Научете какво точно ви трябва от нея като опция, какви са слабите й места и кои аксесоари ще са ви необходими. 
Търговците не лъжат!!! Но и не казват всичко. Ако ги попитате за конкретна информация относно машината и нейното състояние ще научите каквото трябва. Възможно е да ви бъде спестен малък проблем в описанието им, но ако разпитате по-настойчиво ще ви кажат за него. Често търговците са запознати с историята на машината и ще ви кажат ако нещо е сменено през годините. Естествено и те си имат трикове за подмамване на клиенти от сорта на „Машината е била в център за обучение и е ползвана много малко“ … В крайна сметка може да зададете колкото си искате въпроси. Това е ваше право. Но отново – не забравяйте, че не само вие се интересувате от тази машина. Заради забавена комуникация изпуснахме машина за половин час. Тридесетина минути след като потвърдихме сделката брокера ни писа, че за съжаление машината е продадена явно от друг брокер във фирмата. 
Обадете им се. На тези машини на които се спряхме през времето с повече интерес се обаждахме на обявените им телефони. Много повече информация се научава по този начин. Естествено идва момента с езиковата бариера, но пак напомняме, повечето знаят английски. За тези които не го разбират може да се обърнете към някоя фирма за преводачески услуги.

След всичката комуникация идва времето за сключване на сделка. Уточнете правилно цената (ДДС в рамките на ЕС не се начислява). Попитайте изрично за цената за товарене. В повечето случаи е безплатна, но може да ви коства и €500 (имахме такава оферта) Транспорт могат да ви осигурят и от тяхна страна понякога, но рядко е по-евтина от организиран от тук. Поискайте оферта от поне две фирми за превоз (свалихме цената с повече от 800лв) 

Това е! Вие сте собственик на нова (стара) машина. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.