Всеки един от нас ежедневно ползва в бита си стотици пластмасови продукти. И докато някои от тях са незаменими, то други и то не малка част са буквално за еднократна употреба. Пластмасовите опаковки са неизменното зло което ни заобикаля. Но знаем ли точно с какво точно са опаковани продуктите ни? Знаем ли от каква пластмаса е направена бутилката от която пием вода?

Отговора е лесен. И се намира на самото шише под формата на знак, който посочва точния вид пластмаса от която е произведена. Тази информация е важна за нас тъй като именно това е показателя, който определя съдържанието и вида на химикалите съдържащи се в пластмасата носеща ни жизненоважната вода. Типа пластмаса се отбелязва под формата на комбинация от цифри и букви и е задължително условие за всякакъв вид пластмасови опаковки. Може да се види на етикета или на самата опаковка.

PET (полиетилентерафталат)

Това е една от най-често използваните пластмаси в потребителските продукти. Повечето от пластмасовите бутилки са направени от нея. Предназначена е за еднократна употреба, а повторното й използване е предпоставка за изтичане на вредни химикали и бактерии. Изчистването им предполага използването на вредни химикали. Много малка част от PET се рециклира поради техническите й характеристики.

LDPE или HDPE (полиетилен)

Основния вид пластмаса използвана за изработката на опаковки за перилни препарати, туби, играчки и др. Този тип пластмаса не отделя химикали. Специалисти  препоръчват именно такъв вид бутилки да се избират при закупуването на бутилирана вода.

PVC (поливинилхлорид)

Мека и гъвкава пластмаса, която основно може да намерите като опаковъчно фолио за храна, някой видове бутилки, играчки, блистерни опаковки, тръби за ВиК и др. При работа с нея се отделя въглерод. А самата тя отделя две вредни за организма химични вещества.

PP (полипропилен)

Полупрозрачна или оцветена пластмаса използвана в множество опаковки. Един от най-използваните в бита вид пластмаси. Податлива е на рециклиране и това я прави още по-опасна за бита.

PS (полистирол)

Полистирола е евтина пластмаса с широка употреба. Същото важи и тук, както и при полипропилена.

EPS (полистирен)

Лека и евтина пластмаса от която се правят множество опаковки като чашки и кутии за еднократна употреба, тарелки и множество други. При нагряване отделя много вредни вещества, някои от които и канцерогенни. Изключително неподходяща за съхранение на хранителни вещества.

И не забравяйте, че много малък процент от пластмасовите опаковки се рециклират, а за разграждането на повечето видове пластмаси са необходими повече от 450 години