From the blog

Надлъжно стъргателна машина

Оказва се, че дори и колеги от бранша не познават този вид машина и никога не са я ползвали в своята работа. Ние имаме такава от повече от 8 години и тя често влиза в употреба в производството на вставки и електроди за обемна ерозия. Ще се опитаме накратко да Ви запознаем с принципа на работата й, както и с нейните недостатъци и предимства.

nadlajno-stargatelna-mashina
Последователни положения на режещият инструмент при работа на надлъжно стъргателна машина

Стъргателните машини се разделят основно на две групи – универсални ( на които могат да се извършват основните стъргателни операции при обработване на различни изделия) и специализирани (на които могат да се извършват ограничен брой операции) Процесът на отнемане на стружка при машини с главно движение е непрекъснат. Основната особеност на процеса на рязане при стъргателните машини е неговата прекъснатост. При тях главното работно движение е праволинейно. Тъй като обработваемото изделие има определена дължина в посока на стъргането, а големината на подаването обикновено е много по-малка от широчината на обработваемата плоскост, следва, че е необходимо многократно повторение на последователността: работен ход, обратен ход, подаване. Главното движение при надлъжностъргателните машини се състои от работен ход, през време на който се снема стружка, и обратен ход, през време на който режещият инструмент заема изходно положение относно обработваемата повърхност. Скоростта на обратния ход е по-голяма от тази на работния ход. Към края на всеки обратен ход режещият инструмент се измества относно обработваемото изделие перпендикулярно на направлението на главното движение на определени

Работен процес на надлъжно стъргателна машинаПоследователни положения на режещият инструмент при работа на надлъжно стъргателна машина

разстояние (подаване). Тъй като подаването се извършва когато ножа няма допир с детайла, подаването не влияе на изменението на предния и задния ъгли в процеса на рязане. Само в редки случаи при машините с праволинейно работно движение се извършва снемане на стружка при обратния ход.
При стъргането ножът се намира под въздействието на стружката само през време на работния ход, а през време на обратния се охлажда. Това от своя страна влияе положително на неговата издържливост. При стъргателните машини работния процес се различава и с това, че режещият инструмент среща обработваемото изделие при пълно сечение на стружката. 

Микроскоп на надлъжно стъргателна машинаПоради инертните сили, развиващи се при обръщане посоката на движението, скоростта на рязане е по-малка в началото и в края на работния ход. Това се отразява на качеството на обработената повърхност по дължината на рязането.

Друго характерно за този вид машини е тяхната настройка. Центроването на изходното изделие, както и проследяването на работния процес по отнемане на стружка се извършва чрез микроскоп. 
Всички тези показатели и особености на надлъжно стъргателните машини я правят незаменим помощник в производството на дребни изделия, които имат изисквания за перпендикулярност на стените и най вече  за прав ъгъл между различните повърхности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.