Алуминия с право остава един от най-използваните материали за домашния майстор и в промишленото производство. Неговите качества са незаменими. Лекота, достатъчна плътност, лесна обработка и устойчивост на корозия са основните му предимства. Предлагането му на пазара под всевъзможни профили в стандартни размери също е в негов плюс. Едни от малкото му негативни страни са склонността му да потъмнява и трудността да се оцветява.

анодиране

За да защити алуминия и да се оцвети се използва електромеханичния процес анодиране. Благодарение на него се създава тънък и траен повърхностен слой, който предотвратява по-нататъшната корозия на метала. Анодизирания алуминии има светло сив цвят с висока гладкост. Тези му качества се запазват през времето. Този филм може лесно да се оцвети в различни цветове с помощта на конвенционално багрило анилин (анилинови бои).

В промишлени условия анодизацията се провежда в 20% сярна киселина. Този метод е изключително неудобен и опасен. За щастие има и друг метод за анодиране – разтвор на натриев карбонат (Na2CO3). Това е известната на всички натриева сода.
Други полезни свойства, които придобива алуминия след анодиране са повишаване на корозионната устойчивост, диелектричност, повишаване на топлоустойчивостта и повишаване на адхезията на лепила и други покрития.

Анодиране на алуминиеви детайли

За повече информация относно анодиране и оцветяване на алуминий може да се свържете с нас.