Шприцването – шприцформа

Вече стана ясно, че за производството на пластмасови детайли чрез процеса шприцване са ни необходими три основни компонента: шприц машина, материал (пластмаса) и шприцформа (матрица). Със следващият материал ще се опитаме накратко да обясним какво представлява шприцформата. Шприцформата или т.нар матрица представлява комбинация от метални плочи, втулки, колонки и др. Почти всички видове матрици отговарят на един и същ шаблон.

Основен вид на шприцформата
Основен вид на шприцформата

Фиксиращ ринг : чрез него шприцформата се позиционира правилно в шприц машината. Диаметъра на ринга трябва да отговаря на диаметъра за фиксиране на шприц машината.

Дюза : благодарение на фиксиращия ринг дюзата на шприцформата се позиционира на една равнина с дюзата на шприц машината. През тази дюза разтопената пластмаса постъпва от шнека към шприцформата.

Крайни плочи : чрез тях се осъществява захващането на матрицата към машината. Лягат съответно на подвижната и неподвижната плоча на шприц машината.

Формещи : в тези плочи (A и В) се формова пластмасовия детайл.

Гнезда : това е формата в която се формира самият пластмасов детайл. Колкото на брой са гнездата толкова бройки се произвеждат на един цикъл.

Направляващи колонки : по принцип се поставят на неподвижната част на шприцформата, но има и изключения. Служат за правилното затваряне на матрицата.

Направляващи втулки : поставят се винаги на срещуположната част на тази на която са направляващите колонки. При затварянето на шприцформата колонките влизат във втулките и по този начин гарантират, че подвижната и неподвижната част на матрицата се затварят винаги при едно и също положение.

Подложна плоча : за подсилване на формоващата плоча (В).

Изхвъргачи : чрез тях готовия вече пластмасов детайл  се избутва извън шприцформата. Формата и бройката им се определя спрямо сложността на детайла и вида материал от който се произвежда. Движението им винаги е в посока от подвижната към неподвижната половина на матрицата. Движат се в предварително пробити отвори на подложната плоча и формеща (В).

Централен изхвъргач : изхвъргач, който има засечка чрез която при отваряне на матрицата издърпва леяка от дюзата на матрицата.

Връщачи : при затваряне на матрицата те спомагат за връщането на изхвъргачната система в изходна позиция. Те са по-високи от изхвъргачите и първи докосват неподвижната половина на матрицата.

Изхвъргачни плочи : в тях се захващат изхвъргачите, централния изхвъргач и връщачите. Благодарение на тях и на движението им по водещи втулки и колонки (които са за изхвъргачната система) цялата изхвъргачна система се движи правилно в една равнина.

Буфери : те формират разстоянието в което се движи изхвъргачната система.

2 comments

 1. imali shpilka s prujina zahvanata nqkade pred izhvurgachnata plocha ili t.n tvurdavruzka zada funkcionirat izhvurgachite

  1. За да функционира изхвъргачната система тя следва да се свърже по някакъв начин към изхвъргачната система на шприц машината. Има три основни начина:
   – шпилка или болт завити на изхвъргачната плоча. Машината бута напред изхвъргачните плочи напред. Недостатъците при този начин са, че е невъзможно да се „удари“ повече от един път.
   Връщането на изхвъргачната система става чрез така наречените връщачи при затварянето на шприцформата.
   – пружина – същия метод като горепосочения, но на мястото на болта/шпилката има пружина. Благодарение на нея изхвъргачната система се връща в крайна позиция, когато буталото на машината се върне назад. Недостатък – в един момент пружината се умаря или се чупи. Проблемите при такова ситуация могат да се избегнат със слагането на връщачи.
   – твърда връзка – изхвъргачната система на матрицата е свързана твърдо (шпилка или подобно съединение) със системата на шприцформата. Това гарантира че при всеки един цикъл изхвъргачните плочи ще са в изходна позиция при старта на самия цикъл. Единствения недостатък тук е за настройчика, който трябва да направи връзката между шприцформата и шприцмашината, а там почти винаги е тясно (и мръсно)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.