Вече стана ясно, че за производството на пластмасови детайли чрез процеса шприцване са ни необходими три основни компонента: шприц машинаматериал (пластмаса) и шприцформа (матрица). Със следващият материал ще се опитаме накратко да обясним какво представлява шприцформата. Шприцформата или т.нар матрица представлява комбинация от метални плочи, втулки, колонки и др. Почти всички видове матрици отговарят на един и същ шаблон.

Основен вид на шприцформата

Фиксиращ ринг : чрез него шприцформата се позиционира правилно в шприц машината. Диаметъра на ринга трябва да отговаря на диаметъра за фиксиране на шприц машината.

Дюза : благодарение на фиксиращия ринг дюзата на шприцформата се позиционира на една равнина с дюзата на шприц машината. През тази дюза разтопената пластмаса постъпва от шнека към шприцформата.

Крайни плочи : чрез тях се осъществява захващането на матрицата към машината. Лягат съответно на подвижната и неподвижната плоча на шприц машината.

Формещи : в тези плочи (A и В) се формова пластмасовия детайл.

Гнезда : това е формата в която се формира самият пластмасов детайл. Колкото на брой са гнездата толкова бройки се произвеждат на един цикъл.

Направляващи колонки : по принцип се поставят на неподвижната част на шприцформата, но има и изключения. Служат за правилното затваряне на матрицата.

Направляващи втулки : поставят се винаги на срещуположната част на тази на която са направляващите колонки. При затварянето на шприцформата колонките влизат във втулките и по този начин гарантират, че подвижната и неподвижната част на матрицата се затварят винаги при едно и също положение.

Подложна плоча : за подсилване на формоващата плоча (В).

Изхвъргачи : чрез тях готовия вече пластмасов детайл  се избутва извън шприцформата. Формата и бройката им се определя спрямо сложността на детайла и вида материал от който се произвежда. Движението им винаги е в посока от подвижната към неподвижната половина на матрицата. Движат се в предварително пробити отвори на подложната плоча и формеща (В).

Централен изхвъргач : изхвъргач, който има засечка чрез която при отваряне на матрицата издърпва леяка от дюзата на матрицата.

Връщачи : при затваряне на матрицата те спомагат за връщането на изхвъргачната система в изходна позиция. Те са по-високи от изхвъргачите и първи докосват неподвижната половина на матрицата.

Изхвъргачни плочи : в тях се захващат изхвъргачите, централния изхвъргач и връщачите. Благодарение на тях и на движението им по водещи втулки и колонки (които са за изхвъргачната система) цялата изхвъргачна система се движи правилно в една равнина.

Буфери : те формират разстоянието в което се движи изхвъргачната система.

2 коментара

 1. imali shpilka s prujina zahvanata nqkade pred izhvurgachnata plocha ili t.n tvurdavruzka zada funkcionirat izhvurgachite

  • За да функционира изхвъргачната система тя следва да се свърже по някакъв начин към изхвъргачната система на шприц машината. Има три основни начина:
   – шпилка или болт завити на изхвъргачната плоча. Машината бута напред изхвъргачните плочи напред. Недостатъците при този начин са, че е невъзможно да се „удари“ повече от един път.
   Връщането на изхвъргачната система става чрез така наречените връщачи при затварянето на шприцформата.
   – пружина – същия метод като горепосочения, но на мястото на болта/шпилката има пружина. Благодарение на нея изхвъргачната система се връща в крайна позиция, когато буталото на машината се върне назад. Недостатък – в един момент пружината се умаря или се чупи. Проблемите при такова ситуация могат да се избегнат със слагането на връщачи.
   – твърда връзка – изхвъргачната система на матрицата е свързана твърдо (шпилка или подобно съединение) със системата на шприцформата. Това гарантира че при всеки един цикъл изхвъргачните плочи ще са в изходна позиция при старта на самия цикъл. Единствения недостатък тук е за настройчика, който трябва да направи връзката между шприцформата и шприцмашината, а там почти винаги е тясно (и мръсно)

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Публикувай