Пластмасовите изделия са навсякъде около нас като започнете през пластмасовите бутилки, минете през канцеларски материали и елементи в автомобила ви и стигнете до хранителните опаковки. Всъщност списъка е огромен и колкото и да пишем няма да сме дори близо до попълването му. Тези пластмасови елементи идват в разнообразна палитра от цветове. Но самата пластмасова суровина е почти прозрачна (млечно бяло). Как става оцветяването?

Грубо казано има два метода на оцветяване – външно и вътрешно. Външното оцветяване е метод при който се оцветяват повърхностите на изделията. Прилага се чрез принтиране, боядисване и покрития. Вътрешното оцветяване се прилага чрез добавяне на оцветители към тях. За разлика от външното тук детайлите са оцветени изцяло – както повърхността им, така и сърцевината им. Това става благодарение на факта, че оцветителите се смесват със суровината преди производството им. На кратко те се наричат Пластмасови оцветители.

Роля и функции на пластмасовите оцветители

 

Пластмасовите оцветители дават не само цвят към живота ни, те помагат също за придаването на характерност, както и за подобряването на използваемостта и качеството на изделията. Ефекта от оцветяването е най-забележим в декорацията. Правилно боядисани пластмасовите изделия в сектори като козметиката, домакинските уреди, автомобилният интериор и други те умело създават усещане за лукс.

Оцветяването също играе много важна роля за идентифицирането на предметите от заобикалящия ни свят. За пример ще дадем цветната линия в полипропилените тръби – синя за вода и жълта за газ. Благодарение на това можем лесно да покрием и прочетем глобалните стандарти. Друг пример е оцветяването на дадени опаковки в черно. Тук това не е с цел красота а за да не могат UV лъчите да проникнат до веществото в самата опаковка. 

Междувременно пластмасовите оцветители не само добавят цвят, но играят роля в подобряването на функционалността на продуктите. Добавен оцветителя към пластмасовата суровина той подобрява структурата на произведеното пластмасово изделие. Много често в самия оцветител са включени допълнителни компоненти, които се грижат за подобряването на определени характеристики на пластмасата. Към това число можем да прибавим добавките за ултравиолетови лъчи, за проводимост на ток, за повече еластичност, за устойчивост на климатичните условия и много други.

Видове пластмасови оцветители

 

Тук ще се спрем единствено на сектора Вътрешно боядисване. Основните оцветители тук можем да разделим на три групи – оцветяващи пелети (мастербач), сухи оцветители които са под формата на прах и течни. Последните могат да бъдат както под формата на течност, така и като паста

Мастербач

 

Пластмасов оцветител под формата на гранули (зърна). Пигментите се омесват в много висока концентрация. Възможна е корекция на цвета на крайното изделие чрез промяна на съотношението му със суровината. Характеризира се с отлична дисперсия и равномерно и красиво оцветяване. Много удобен за производството метод на оцветяване. Предпочитан вариант при работа в не много голяма серия детайли. Също така и по отношение на разходите.

Цветни пелети

Процес за производство на цветни пластмасови изделия при който се използва предварително оцветена суровина. Пластмасовите гранули са в търсения цвят благодарение на производителя на суровината. Оцветителните пигменти са добавени при самото й производство. Метода е много подходящ за производството на голяма серия детайли. Тук няма нужда от допълнително смесване на пластмасата с оцветител. При горното условие този вариант е и най-евтиния. Когато обаче серията на производство е малка не е рентабилно. Предварително оцветена суровина може да се намери единствено в основни цветове (черна, бяла, червена и др.) При търсене на характерен цвят от производителя на пластмасова суровина изискват минимално количество което някога започва от един тон.

Сухи оцветители

Пластмасовите оцветители в прахообразна форма са най-евтиният вариант. Това е така заради ниската себестойност за производството им. Те обаче имат някои слаби места при работа с тях. Трудности при измерването, лесно замърсяване на материал и машини, лесно разпиляване, трудно смесване и др.

Течни мастербачи

Пластмасовите оцветители в течна форма. Един от най-рядко използваните методи. Разликата с другите видове мастербачи се изразява основно във вискозитета им. Използват се когато се търси леко оцветяване на пластмасовите изделия, като например полупрозрачен цвят.